Manele noi si vechi 2019 | Manele ABC | Radio manele live

*Pentru a reveni mai usor pe aceasta pagina, cautati pe google cuvintele cheie: “manele abc

Manelele sau muzica de manele constituie un gen muzical, originar în comunitățile etnice de romi din România. (Pentru a asculta mergi in josul paginii si alege postul de manele preferat!)

Genul are influențe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească; este remarcabilă capacitatea genului de a încorpora elemente din practic toate celelalte genuri muzicale accesibile culturii de masă din România (muzică pop, rap sau hip-hop, muzică dance, techno până la jazz sau chiar muzică cultă). Muzica de manele, cu o istorie relativ scurtă (de ordinul a câteva decenii) a devenit cu timpul un gen muzical apreciat în spațiul vorbitorilor de limbă română.

În țară există un număr semnificativ de ascultători de manele (apreciate în special de tineri), cu predilecție în zonele rurale și în cartierele muncitorești de la oraș. Fenomenul este însă prezent și în Bulgaria, Serbia, Albania, Grecia sau în Turcia.

Manelele moderne

În înțelesul actual, maneaua a apărut în comunitățile țigănești din anii 1950–1960, ca reacție la sofisticata muzică lăutărească. Maneaua era o muzică accesibilă, cu text, ale cărei versuri descriau în mod idilic aspecte ale vieții duse de romi. Nu sunt cunoscute motivele pentru care această nouă muzică a fost corelată cu noțiunea de manea, vehiculată anterior; lăutarii o numeau chiar „manea turcească”, probabil pentru a-i sublinia caracterul străin de muzica țigănească. Ea făcea parte dintr-o categorie ritmică distinctă, împrumutată din muzica turcească de petrecere.

Descarca aplicatia Radio Manele pentru Android de pe Magazinul Play:

Asculta Super FM:

Asculta FM Radio Manele:

Asculta Radio Taraf:

Asculta Radio Etno:

*Pentru a reveni mai usor pe aceasta pagina, cautati pe google cuvintele cheie: "manele abc"